Idag, den 30:e november är det Kåldolmens dag! Det är en relativt ny företeelse som bara har firats sedan 2010. Tanken bakom Kåldolmens Dag är enligt arrangörerna att påminna att svensk kultur alltid har formats i samspel med omvärlden. Så vad passar inte bättre med ett gott recept på kåldolmar!
Vi har inte ätit kåldolmar så ofta själva. Vi var hemma en kväll och insåg att vi inte hade så mycket mat, förutom köttfärs och ett stort kålhuvud, så Anna kom med idén om att göra kåldolmar.
Recept
4 portioner
- 800 gram köttfärs
- 1 ägg
- Vit- och svartpeppar
- 1/2 dl vispgrädde
- 1 morot eller ca 3 buketter blomkål
- Vitkål (hela blad)
Så gör du
Blanda 800 gram köttfärs med 1 ägg och 1/2 dl vispgrädde. Krydda med salt , vit- och svartpeppar. Blanda.
Riv en morot. Moroten används istället för ris som man ibland använder för att dryga ut köttfärsen med. Om man vill minska kolhydraterna kan man använda blomkål istället.
Koka den rivna moroten i ca 5 minuter till den blir mjuk och blanda ner i smeten.
Skär loss vitkålsbladen vid foten på kålhuvudet så dom är lätta att ta loss.
Koka kålbladen i ca 10-15 minuter tills dom blir mjuka.
Lägg en klick av köttfärsen på varje blad och rulla ihop dom till ett paket.
Stek kåldolmarna ett par minuter så dom får en fin färg.
Lägg sedan alla dolmar i en insmord ugnssäker form och ställ in dom i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.
Sås
Medans kåldolmar står i ugnen kan man göra en enkel sås i stekpannan som användes för att steka dom i. Häll bara i ca 3 dl grädde och låt koka ihop lite. Tillsätt en skvätt kalvfond och salta och peppra efter behov.
Servera kåldolmar med såsen och ev. lingonsylt.