Spenatplättar som passar väldigt bra som en lätt lunch på en lördag, eller som en smakrik förrätt till en middag. Plättarna har mild, fin smak och passar bra som bas för att lyfta tillbehören.
Recept
4 portioner
Ingredienser:
- 500 g hackad spenat
- 1/2 finhackad rödlök
- 1 dl mandelmjöl
- 4 ägg
- Riven prästost, ca 2 dl
- salt efter tycke
- smör till stekning
Tillbehör
- Röd och/eller svart stenbitsrom
- Crème fraîche
- Finhackad rödlök
Börja med att få ur så mycket vattnet ur spenaten som möjligt, vi använde kaffefilter! Blanda den urvattnade spenaten med 4 ägg, mandelmjölet och salt efter smak. Stek plättarna i smör på medelhög värme tills de får fin stekyta. Efter första vändningen strödde vi på lite riven prästost som fick smälta på den stekta sidan samtidigt som plätten fick fin stekyta på den andra sidan.
Servera förslagsvis med creme fraiche, rom och finhackad rödlök!
Om man vill är det säkert gott att ha i 1 dl riven smakrik ost i smeten innan stekning! Det ska vi prova nästa gång.